PALLAS™ 75 WG– put do vrhunskih rezultata

Something went wrong. Please try again later...


 

Kako kreće vegetacija s prvim toplijim danima, tako uočavamo u našim zasijanim ozimim žitaricama i prisutnost neželjenih konkurentskih korovskih vrsta.

Najčešće su to jesensko/zimski korovi: mrtva kopriva (Lamium purpureum), rusomača (Capsella bursa – pastoris), poljska gorušica (Sinapis arvensis), mišjakinja (Stellaria media), čestoslavica (Veronica spp.), jarmen (Anthemis arvensis), prava kamilica (Matricaria chamomilla), koji svojim habitusom zasjenjuju usjeve i iskorištavaju hranjiva koji su namijenjeni za našu uzgojnu kulturu.

No zbog ponika termofilnih korova kao što su osjak (Cirsium arvense), štavelj (Rumex spp.), slak (Convolvulus arvensis) i samonikli suncokret (Helianthus annuus) kojima trebaju nešto više temperature (za ponik, rast i razvoj lisne mase), ali i zbog usjeva koji još nisu zasjenili svojim razvojem površinu tla, treba sačekati s herbicidnim tretmanom dok se srednja dnevna temperatura ustali na 15 °C u periodu od desetak dana.

Osim širokolisnih korova sve više je proizvodnih područja u RH koji imaju problema i sa uskolisnim korovima koji su također veoma značajni za čistoću usjeva i smanjenje vlage: obična slakoperka (Apera spica venti), divlja zob (Avena fatua), mišji repak (Alopecurus myosuroides), ljulj (Lolium spp) i stoklasa (Bromus spp).

Mi u Corteva Agriscience™ imamo rješenje!

PALLAS™ 75 WG je sada već provjereni i zasigurno najučinkovitiji post-em sistemični herbicid za suzbijanje svih ekonomski značajnih travnih i određenih širokolisnih korova u pšenici, raži i tritikalu.

Djeluje na način da blokira i usporava enzim acetolaktat sintaza (ALS), sprječavajući sintezu aminokiselina korova. Razvoj osjetljivih korova se usporava nekoliko sati nakon primjene pripravka, a vidljivi učinci se primjećuju kroz nekoliko dana tj. simptomi kao što su kloroza i nekroza pojavljuju se najprije u gornjem dijelu meristema biljke, dok je  potpuno venuće biljaka vidljivo već i kroz 10 dana (što ovisi o klimatskim uvjetima).

PALLAS™ 75 WG se primjenjuje u dozi 250 g/ha uz utrošak 100-300 l/ha vode. Primjenjujemo ga u proljeće na zdravo razvijene usjeve od sredine busanja pa do faze potpuno razvijenog drugog koljenca (BBCH 25-32). Može se miješati sa fungicidima i insekticidima, ali ne i sa regulatorima rasta, te ako su nam uskolisni korovi u jačem razvojnom stadiju obavezno dodati okvašivač. U slučaju da imamo populaciju divljeg maka ( Papaver rhoeas) ili je osjak (Cirsium arvense) veći od 10 cm tad trebamo dodati pola doze ili 15 g/ha herbicida Lancelot™ SUPER

Primjenom ove kombinacije jednostavno nema korovske vrste koja će praviti probleme u vašoj proizvodnji!

Za više informacija možete se obratiti kontakt osobi Zlatko Šefer, zlatko.sefer@corteva.com, mobitel: +385 99 537 9887.